De profielfoto: het uithangbord van jouw talent

Eén beeld om te overtuigen

Zodus. Je hebt je ingeschreven op het vernieuwde The Casting Director platform — en je bent helemaal klaar om de rol van je dromen te vinden. Maareuh… die rol vinden? Da’s één ding. Ervoor geselecteerd worden? Da’s iets anders. Daarom is het belangrijk dat jij een onweerstaanbaar profiel op tafel tovert.

Denk aan: voldoende over jezelf vertellen, je skills aantrekkelijk aankondigen, eerdere ervaringen aanvoeren, … Een goed profiel geeft een zo volledig mogelijk beeld weer van de persoon die je bent. Daarom is het belangrijk om lang genoeg stil te staan bij je profielfoto.

Eén beeld om te overtuigen

Wanneer een producer, casting director of fotograaf een zoekopdracht ingeeft, dan krijgt ie in eerste instantie enkel de profielfoto van de geschikte kandidaten te zien. Met andere woorden: die eerste selectieronde? Die is volledig gebaseerd op die ene foto.

Daarnaast doet een producer er gemiddeld minder dan één seconde over om te beslissen of hij/​zij jouw profiel opent of niet. Eén seconde. Da’s al.

Je snapt het dus al wel: jouw profielfoto is de toegang tot jouw carrière. Het is het uithangbord van jouw talent. Het zal, elke keer opnieuw, de reden zijn voor jouw ​“ja” — of ​“neen”.

Overtuigd van van het belang van een onberispelijke profielfoto? Goed zo. Als beloning geven we je graag enkele hapklare tips mee… de zaken die je zeker niét mag doen én enkele duwtjes in de rug om wel te doen.

Selfie in bw on phone

Vier don’ts

Hoe de perfecte profielfoto eruit ziet? Dan kunnen we je niet vertellen. Wat we wél kunnen doen? Vertellen hoe je foto er alvast niét mag uitzien… 

  1. Hoe heerlijk zongebruind en ontspannen je er ook uitziet op die vakantiefoto in Griekenland, blijf liefst toch zo ver mogelijk weg van vakantiefoto’s met een glas in de hand. Je wil niet geassocieerd worden met alcohol, feesten en losbandigheid (ook al was het maar één onschuldig glaasje wijn), maar je wil zo neutraal mogelijk op de foto staan.
  2. Het klinkt misschien logisch, maar we zien het toch veel gebeuren… kies geen foto waar je met andere mensen opstaat. Enneuh… zéker geen foto waar je met een bekend persoon opstaat. Zorg ervoor dat er geen verwarring kan ontstaan — en dat de spotlight volledig op jou gericht is.
  3. Zorg voor duidelijke, scherpe foto’s. Je wil haarscherp op beeld staan, zodat de producer in één oogopslag weet hoe jij eruit ziet. Wees streng — en gebruik zo weinig mogelijk filters. Realistisch, haarscherp en duidelijk: dat is waar jouw toekomstige werkgever naar op zoek is! 
  4. Last but not least… gebruik nooit naaktfoto’s. Dit is véél te specifiek en zelden waar een producer naar op zoek is.

Twee do’s

Ben je zelf geen held met het fototoestel en lijk je er maar niet in te slagen om dat ene perfecte plaatje te vinden? Begrijpelijk: het is niet voor niets een fulltime job! Daarom is het interessant om eens te gaan kijken naar alternatieven. Onze twee tips:

  1. Je kan altijd eens gaan horen bij scholen die een opleiding fotografie aanbieden. Zij hebben altijd modellen nodig om op te oefenen — waardoor de kans groot is dat zij je gratis willen fotograferen. 
  2. Op zoek naar een professioneel fotograaf? Dan raden wij Mark Drofmans (Antwerpen) aan. Deze topper heeft al meer dan 35 jaar ervaring — en heeft zo goed als heel bekend Vlaanderen al voor zijn lens gehad. Enneuh… Hij staat ook nog eens bekend voor zijn schitterende profielfoto’s!

Raad om aan vast te houden

We sluiten af met één laatste gouden raad… wanneer het draait om jouw digitaal profiel, is het niet voldoende om puur te vertrouwen op dat talent. Zorg er daarom voor dat je account een verlengde is van die knappe persoonlijkheid van jou.

En weet je wat? Wanneer jouw profiel(foto) hen kan bekoren, volgt de rest ongetwijfeld snel.

Succes!

Meer weten over The Casting Director?

Dat kan. Aarzel niet om ons te contacteren. Wij staan je graag bij met de nodige raad. On- en offline!