Van auditie in de bergen tot acteren in Parijs

Veerle van Dyck vertelt

The Casting Director heeft één doel in het leven: zo veel mogelijk artiesten tot bij die gegeerde opdracht brengen. Ontmoet Veerle Van Dyck: één van onze vele tevreden cliënten. Veerle (56) is een lerares die al jarenlang een passie voor theater heeft.

Als jong meisje schreef ze zich in aan het conservatorium van Mechelen en vond je haar regelmatig op het podium van een Mechels amateurtheatergezelschap. Daarna schreef ze zich (onder andere) in bij de Casting Director, waardoor ze sinds 2004 regelmatig in reclamespots te zien is.

Wij belden haar op en vroegen naar haar laatste ervaringen met ons platform. Enneuh… we waren niet teleurgesteld!

Hoi, Veerle! Vertel eens… hoe ben jij bij de Casting Director terechtgekomen?

Wel, mijn passie voor theater was simpelweg te groot om er niets extra mee te doen. Tijdens mijn tijd in mijn theatergezelschap, besloot ik me dan ook in te schrijven bij een castingbureau. Ik deed zelf wat opzoekwerk naar de beste castingbureaus in België en kwam terecht bij The Casting Director. Ik liet er geen gras over groeien - en ik schreef me met veel goesting in!

Enneuh… daar heb ik geen spijt van gehad: de samenwerking met Dag verliep altijd vlot. Wanneer ik langsging voor raad of hulp, kon ik altijd zeker zijn van een gezellig gesprek. En wat ook tof was… wanneer ik bij Casting Director een casting deed, had ik de rol praktisch altijd vast.

Van welke opdracht heb je de mooiste herinneringen?

Oh, dan moet ik meteen denken aan een reclamespot voor Revitive Medic. Dat was echt fantastisch: via het online platform van de Casting Director stuurde ik mijn video in - en voor ik het wist, was ik geselecteerd voor de rol. In Parijs, nota bene!


Zo gezegd, zo gedaan. Op maandag zat ik op de trein, met toch wat kriebels in mijn buik. Ik werd aan het station opgehaald met de taxi - en vervolgens naar een waanzinnig mooie locatie aan de Seine gebracht. Ik werd respectvol behandeld, net zoals een échte actrice! (lacht)

Veerle van dyck testimonial

Hoe verliep de videocasting?

Ja. Zalig, hé! (lacht) Vroeger moest ik voor een casting dikwijls helemaal naar Gent rijden. Met andere woorden: minstens een halve dag verlof nemen, geld opdoen aan vervoerskosten, veel moeite doen en… meer wel dan niet, nét naast die job grijpen.

Bangelijk om dan je casting gewoon via video te kunnen doen! Toen ik de rol online zag verschijnen, was ik op skivakantie. Geen probleem, dankzij het wonder van videocasting: mijn man haalde zijn gsm boven en tadaa: daar, tussen de bergen, stelde ik mezelf voor en gaf ik een woordje uitleg over mijn ervaringen, mijn beroep en mijn hobby’s. Send - en klaar!

Na enkele dagen kreeg ik de vraag om een tweede video in te sturen. Ditmaal voor een lezing van een deel van de tekst. Ook gewoon van thuis uit - en ook binnen enkele minuten geklaard. Zo eenvoudig, zo rustgevend. Fan van!

Heb je nog enkele tips voor je mede-acteurs?

Oei, da’s moeilijk! (lacht) Euhm. Ik heb natuurlijk de waarheid niet in pacht, hé, maar dit zijn enkele regels waar ik aan vasthoud wanneer ik een nieuwe video opneem.

Eerst en vooral heb ik geleerd om de video frontaal op te nemen. Net zoals veel mensen, dacht ik in het begin altijd dat ik er beter uitzag vanuit een bovenaanzicht. En dat is misschien wel zo, maar het is niet waar de producer naar op zoek is: zij willen jouw gezicht duidelijk en realistisch zien.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je er goed uitziet, zonder er al teveel (duidelijke) moeite in te steken. Hou het neutraal: zorg dat je haar goed ligt, zonder per sé eerst naar de kapper te gaan. Kies voor subtiele make-up, zonder het er (letterlijk én figuurlijk) duimendik op te leggen.

Héél belangrijk is natuurlijk ook goeie belichting. Omdat ik zelf thuis geen professionele verlichting heb, kies ik ervoor om mijn video’s altijd buiten op te nemen. Natuurlijk licht is tenslotte het mooiste licht!

Als laatste, vind ik het belangrijk om de ‘echte’ ik voor te stellen in die video. Ik deins niet terug voor een beetje spontaniteit. Ik probeer (in het voorstellingsfilmpje toch) niet te acteren, maar mezelf gewoon voor te stellen. Zoals ik ben: Veerle, 56 jaar, goedlachs en met een passie voor acteren. Zonder kantjes of frulletjes. Gewoon, echt. (glimlacht)

Want to be a part of The Casting Director?

Great! Why don’t you start out by registering on our new and improved platform? Good luck!